ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ξεκινά το «1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» στο Βόλο

Ξεκινά το «1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» στο Βόλο


LOGO FESTIVAL VIVLIOU
Με τις … καλύτερες προϋποθέσεις και ξεπερνώντας σε καταγεγραμμένες συμμετοχές τα 2.100 άτομα (!), η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, εγκαινιάζει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 8 Απριλίου, μαζί με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου, το «1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στις 8, 9 και 10 Απριλίου 2016.
Την ίδια ώρα, θα γίνουν τα εγκαίνια και της «Διασχολικής Έκθεσης Τέχνης», με θέμα: «Η φαντασία στον κόσμο των εφήβων», κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτεθούν σχεδόν 800 έργα μαθητών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.
Συνδιοργανωτές- συμμετέχοντες
Στη συνδιοργάνωση συμμετέχουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.
Ενεργή ήταν η υποστήριξη από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με την πολύτιμη και απαραίτητη συνδρομή δεκάδων εκπαιδευτικών, γονέων και βέβαια των μαθητών, που ενισχύουν την προσπάθεια.
Το Φεστιβάλ, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του «Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και την συνεργασία του «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», του «Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου και της «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού .
Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν ο Δήμος Βόλου, ο Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, οι «Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» του Δ. Βόλου, το «Δημοτικό Ωδείο Βόλου», η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δ. Βόλου και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων».
Ξεχωριστή η συμβολή για την ασφάλεια και βοήθεια, των μελών της «Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας».
Παρουσία και σημαντική συμβολή στην προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, θα έχουν μέλη των Συλλόγων «Φλόγα Μαγνησίας» και «Στηρίζω το Παιδί» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερμανόγλωσσων «Ιάσων». Το σημαντικό κομμάτι της έκθεσης των βιβλίων, θα υποστηρίξουν τρία βιβλιοπωλεία της πόλης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων: «Γράμματα», «Πλαστελίνη» καθώς και «Publlic Βόλου». Παράλληλα ευχαριστίες ανήκουν και σε όλους τους υπαλλήλους των παραπάνω φορέων, που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα.
Ξεχωριστή η παρουσία δεκάδων εθελοντών, (οι οποίοι θα αναφερθούν αναλυτικά σε επόμενα δελτία), τους οποίους το Δ.Σ. της Ένωσης, ευχαριστεί ιδιαίτερα
Μεγάλη ανταπόκριση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον τόσο των συμπολιτών, όσο και φίλων του βιβλίου από άλλες θεσσαλικές πόλεις, αλλά και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κ.α., είναι σημαντικό. Οι εγγραφές μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, ξεπέρασαν τις 2.100, ενώ σε αυτούς, θα πρέπει στην πορεία να προστεθούν, όλοι όσοι επισκεφθούν τους χώρους (ελεύθερη η είσοδος σε όλες τις δράσεις), τόσο για να παρακολουθήσουν τα διαδραστικά εργαστήρια, όσο και το θεατρικό, τις συναυλίες, την έκθεση βιβλίου, τα έργα ζωγραφικής κ.λ.π.
(Αναλυτικά το πρόγραμμα στο http://enosigoneonvolou.blogspot.gr).
Αλληλεγγύη
Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης, έχει αφιερωθεί και στο θέμα της αλληλεγγύης, τόσο με ότι αυτό συνδέεται με τα βιβλία, αλλά και με την πράξη. Γι΄ αυτό, στους χώρους της Έκθεσης Τέχνης και του Φεστιβάλ, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα υπάρχουν εκπρόσωποι της «ΦΛΟΓΑΣ Μαγνησίας: Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο» που θα ενημερώνουν για τη δυνατότητα προσφοράς μυελού των οστών, ενώ θα υπάρχει και μικρό Bazaar. Παράλληλα, για όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, θα γίνεται ενημέρωση από τον «Σύλλογο Στηρίζω το Παιδί» για την σημαντική δράση, ενώ απ’ τα μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, θα γίνει προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεάς που θα δοθεί για τους σκοπούς του συλλόγου.
Προσφορά βιβλίων
Στο μεταξύ, μετά από πρωτοβουλία της «Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού» Δ. Βόλου, στη διάρκεια του τριημέρου, όσοι επιθυμούν, μπορούν να φέρνουν μαζί τους ένα βιβλίο που δεν χρειάζονται, ώστε να ενισχυθούν σχολικές βιβλιοθήκες που θα επιλεγούν».
Τα βιβλία με τη συνδρομή των εθελοντών, θα συγκεντρωθούν σε ειδικό χώρο.
Οι καλεσμένοι – συμμετέχοντες
Αξιοσημείωτη ήταν η άμεση ανταπόκριση -υποστήριξη των συμμετεχόντων στο «1ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου», σημαντικών και γνωστών προσώπων, από όλους τους χώρους του πολιτισμού και όχι μόνο, ενώ ήδη, από την επιπλέον προσφορά, ξεκίνησε η δημιουργία λίστας συμμετεχόντων για το επόμενο Φεστιβάλ!
Οι φιλοξενούμενοι (ερχόμενοι από άλλες περιοχές που θα φιλοξενηθούν από την Ένωση και τους συνδιοργανωτές) κατά αλφαβητική σειρά είναι: Ανδρικόπουλος Νικόλας, Γεροκώστα Εύη, Γιώτη Μαρίνα, Γραμμένου Καλλιόπη, Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Κανταρτζή Ευαγγελία, Καρακώστα Βασιλική, Κατσέλης Γιώργος, Μακρής Κωστής, Μπουμπουρή Ράνια, Μπουμπούσης Γιώργος, Παπαμόσχου Ηρώ, Σιδηρόπουλος Παναγιώτης, Σκάρπας Δημήτρης, Στοφόρος Κώστας, Τσιλιμένη Τασούλα, Τσόλκα Αλεξάνδρα, Χαριτίδου Αστερόπη, Χρήστος Δημόπουλος.
Μαγνησιώτες συμμετέχοντες: Αισώπου Μάρω, Αμυγδαλίτση Κασσιανή, Αποστολάκη Γιολίνα, Βασιλείου Φωτεινή, Γεροστάθη Ζωή, Ζαράρης Λάσκαρης
Ιγνάτιος (Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης), Καρακασίδης Θεόδωρος, Καραχάλιου Καίτη, Κούγιαλη Γιώτα, Κούρκουλου Αγγελική, Λαμπαδάρη Σταυρίνα, Λεϊμονής Διονύσης, Μπερλής Παναγιώτης, Νίκας Κώστας, Παπαδόπουλος Στέφανος, Παπαναστασίου Φαίδρα, Παυλίδης Μπάμπης, Σδρόλια Αντιγόνη, Στανιού ΄Ελενα
Τσιμπλούλης Γεράσιμος, Φιλίππου Δάφνη και Φώτου Γιώτα.
Το πρόγραμμα της Παρασκευής 8 Απριλίου
Πρωινά εργαστήρια
11-12πμ
Χώρος 1:
Μάρω Αισώπου: »Κόμπο δένω, κόμπο λύνω, το μαντήλι μου πετάω, βγάζω μία ….μωβ κλωστή…. Μια παράσταση αφήγησης. Δράση για παιδιά Δημοτικού. «΄Ακου να δεις» (΄Ηρα Εκδοτική), ένα βιβλίο για την αναπηρία.
Χώρος 2:
Φαίδρα Παπαναστασίου: Κάθε βιβλίο είναι και ένα ταξίδι, και κάθε ταξίδι διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας εξελίσσει πνευματικά! Συζήτηση για το παιδικό βιβλίο με εφήβους. Μα δημιουργική συνάντηση-ανοιχτός διάλογος
Χώρος 3
Ζωή Γεροστάθη: «Περπατώντας στον κήπο των βιβλίων». Δράση για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Έχετε περπατήσει ποτέ στον μαγικό κήπο των βιβλίων; Πού βρίσκεται αυτός ο …παράξενος κήπος;… Ελάτε να περπατήσουμε στα μονοπάτια αυτού του μοναδικού κήπου παίζοντας, με οδηγό μας τους σελιδοδείκτες.
12-1 μμ
Χώρος 1
Φωτεινή Βασιλείου: Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα, εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη». Δράση για παιδιά 6-9 ετών. Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν, θα παίξουν και θα συζητήσουν με τη συγγραφέα για τη φιλία.
Χώρος 2
Διονύσης Λεϊμονής: «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο», Εκδόσεις Πατάκη. Εργαστήρι γραφής. Πώς γράφουμε μια ναυτική περιπέτεια; Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ιστορία δίνοντάς της βάθος, ενδιαφέρον και αγωνία;
Χώρος 3
Γεράσιμος Τσιμπλούλης: «Η αλφαβήτα στη Γραμματούπολη». ΄Ηρα Εκδοτική. Δράση για παιδιά 5-8 ετών. Ιστορίες φανταστικές και συνάμα σουρεαλιστικές, ταξιδεύουν τα μικρά παιδιά στην «χώρα των Γραμμάτων και των Λέξεων».
Διακοπή
6μμ: Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ
Χαιρετισμοί – Συνάντηση με τους δημιουργούς
Απογευματινά εργαστήρια
7-8μμ
Χώρος 1
Αλεξάνδρα Τσόλκα, Καληνύχτα νεράιδα, νονά(εκδόσεις Μεταίχμιο). Δράση για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη!!! Η Αλεξάνδρα Τσόλκα συζητά με τα παιδιά για την αξία των δώρων, για τις αδυναμίες των ανθρώπων και για τη χαρά να μοιράζεσαι αγάπη σε μια διαδραστική συνάντηση, ενώ ο ενδυματολόγος Δημήτρης Σκάρπας «στήνει» μπρος μας την χαριτωμένη νονά του βιβλίου βάζοντας σε ένα δημιουργικό παιχνίδι μικρούς και μεγάλους. Για παιδιά 5-9 ετών. (Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ αλλάζει, λόγω έκτακτης απουσίας της κας Τσόλκα. Θα γίνει προσπάθεια υλοποίησης του εργαστηρίου, μέσω skype)
Χώρος 2
Ηρώ Παπαμόσχου: Στα βήματα της Ιφιγένειας, Εκδόσεις Πατάκη. Δράση για εφήβους. Η συγγραφέας Ηρώ Παπαμόσχου συνομιλεί με τους εφήβους για το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημά της, ξετυλίγοντας μια πραγματική ιστορία που μοιάζει με παραμύθι, γραμμένη στο πρώτο πρόσωπο και με τα πραγματικά ονόματα όλων των συντελεστών.
Χώρος 3
Γιώτα Φώτου: «Όταν χάσαμε την Ντόλυ», εκδόσεις Ψυχογιός
Για παιδιά 10-12 ετών. Θέμα: Οικονομική κρίση – Προτεραιότητες στη ζωή. Με αφορμή το βιβλίο και μέσα από διάλογο, βιωματικές δράσεις, και διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας οι μαθητές θα εργαστούν έχοντας ως στόχο αφενός την καλλιέργεια της αναγνωστικής ικανότητας κι αφετέρου την ανάδειξη του θέματος του βιβλίου.
8-9μμ
Χώρος 1
Δάφνη Φιλίππου: «365 ημέρες γονείς». Εργαστήρι για γονείς. «ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ». Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζει το παιδί μου; Πως μπορώ να του ενισχύσω επιθυμία του για το διάβασμα; Βοηθά να του διαβάζω εγώ παραμύθια / ιστορίες; Σε ποια ηλικία να αρχίσουμε το διάβασμα; Τι βιβλία να διαβάζει; Αυτά και πολλά άλλα δικά σας ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στο εργαστήριο με εμψυχώτρια την ψυχιατρική κοινωνική λειτουργό και ψυχοθεραπεύτρια Δάφνη Φιλίππου
Χώρος 2
Κώστας Στοφόρος: «Η κούπα του Πτολεμαίου- Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη», εκδόσεις «Ιπτάμενο Κάστρο». Με αφορμή την ιστορία θα φτιάξουμε μια νέα ιστορία μυστηρίου που θα διαδραματίζεται στο Βόλο. Ακόμη θα ζωγραφίσουμε νέα εκδοχή της Κούπας του Πτολεμαίου.
Χώρος 3
Ελένη Δικαίου: Ο άνεμος στα μαλλιά της, Εκδόσεις Πατάκη. Δράση για εφήβους. Πόσες αποτυχίες χρειάζεται άραγε να αντιμετωπίσει κανείς μέχρι να νιώσει επιτυχημένος; Πόση απόρριψη, απογοήτευση ή αμφισβήτηση; Πώς διαχειρίστηκαν τις στιγμές αποτυχίας τους εκείνοι που κατάφεραν με τα χρόνια να πετύχουν; Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Δικαίου Ο άνεμος στα μαλλιά της (Εκδόσεις Πατάκη), η συγγραφέας, μαζί με τον Νίκο Φιλιππαίο (φιλόλογο – υποψήφιο διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και τη Λέλια Χορέμη (ψυχολόγο ΑΠΘ – συστημική και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια), αξιοποιούν παραδείγματα από τη ζωή των λογοτεχνικών ηρώων της συγγραφέα και συζητούν με τους εφήβους για τις στιγμές απογοήτευσης που συνεχώς προκύπτουν στον δρόμο προς την ενηλικίωση.
9μμ: Μουσική βραδιά στον χώρο
H Κασσιανή Αμυγδαλίτση και το μουσικό σχήμα «Mελικό Tόξο».
Το Μελικό Τόξο αποτελούν οι: Βάλμη Παπαδοπούλου, Εύη Κανελλοπούλου, Μαριέτα Μανωλιού, Ελεωνόρα Γιόκοτα, Μαρία Χάιδου Ζωή Ναούμ, Εύα Μανίνη και η Μαρία Αναστασοπούλου. Σόλο: Σοφία – Μαρία Βεργίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου