ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων …το tablet των αρχαίων Ελλήνων» «Θ»

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων …το tablet των αρχαίων Ελλήνων» «Θ»

26 Ιανουαρίου 2016, 12:10
Σ02 ΠΡΟΣΩΠΟ (10)
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα από τα πλέον αινιγματικά τεχνουργήματα του αρχαίου κόσμου, δεν έχει πάψει να εξάπτει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, έναν και πλέον αιώνα από τότε που ανακαλύφθηκε. Ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής που ανελκύστηκε από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων πριν από 116 χρόνια και κατασκευάστηκε για να προβλέπει ουράνια φαινόμενα, συγκαταλέγεται στα τεχνολογικά θαύματα της Ελληνιστικής Περιόδου.
Από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκε αυτή η πολύπλοκη κατασκευή, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε αρκετές θεωρίες για τη χρήση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ο δρ Ξενοφώντας Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και διευθυντής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα μυστικά που κρύβει ο μηχανισμός, ενώ το 2011 εξέδωσε και βιβλίο με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων «Πίναξ» – Ο αρχαιότερος υπολογιστής και αστρονομικό όργανο». Ο διακεκριμένος επιστήμονας, ο οποίος πλέον συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA και στο παρελθόν χρημάτισε διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεθαύριο Πέμπτη θα μιλήσει για το θέμα στο «Πορφυρογένειο» Ίδρυμα στην Αγριά και η έλευσή του στην περιοχή μας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
«Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή στον κόσμο και κυριολεκτικά μοιάζει εκτός της εποχής που ανακαλύφθηκε. Μας παραξένεψε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε. Ωστόσο, οι ανασκαφές που διεξάγονται αυτή την εποχή στα Αντικύθηρα, θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε τα ευρήματα και να λύσουμε το αίνιγμα», θα πει ο κ. Μουσάς, ο οποίος μελέτησε για πρώτη φορά τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων το 2005. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε η πρώτη δημοσίευση των ερευνών, ακολούθησε η έκδοση του βιβλίου, ενώ μέχρι και σήμερα είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του μηχανισμού.
«Στην ουσία μιλάμε για ένα tablet των αρχαίων Ελλήνων, εάν αναλογιστούμε τις διαστάσεις του ευρήματος. Με 32 εκατοστά ύψος, περίπου 20 εκατοστά πλάτος και πέντε εκατοστά πάχος, μοιάζει με έναν σημερινό φορητό υπολογιστή», επισήμανε ο καθηγητής Φυσικής, για να καταλήξει: «Είναι ένα αντικείμενο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους από Ελλάδα και Αγγλία, με τους οποίους συνεχίζουμε τις έρευνες, συνεχώς ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων άλλαξε την αντίληψη του σύγχρονου κόσμου για τις πραγματικές δυνατότητες των προγόνων μας και τις τεχνολογικές γνώσεις που κατείχαν. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προχωρήσει πολύ μπροστά από την εποχή τους. Έχουμε βρει πολλές αναφορές για τέτοια πινακίδια, τα οποία όταν κάποιος τα διαβάσει για πρώτη φορά, στην αρχή θα θεωρήσει ότι πρόκειται για φανταστικές περιγραφές. Όμως, υπήρξαν πραγματικά κι αυτό πλέον δεν αμφισβητείται. Όσο κι εάν φαίνεται αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα, οι κατασκευαστές του μηχανισμού είχαν αναπτύξει μία πρώιμη μορφή νανοτεχνολογίας. Τα γρανάζια ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που η σημερινή τεχνολογία δεν μας επιτρέπει να τα κάνουμε αυτόματα. Ο πίναξ των Αντικυθήρων ήταν σχεδιασμένος στις βέλτιστες διαστάσεις του, ώστε να λειτουργεί και να κινείται χωρίς τριβεία. Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι η μεταλλουργία, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα την παρουσία μολύβδου στα γρανάζια, ώστε να επιτυγχάνεται η αυτόματη λίπανσή τους».
Οι αναφορές του κ. Μουσά στο σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα δεν σταματούν, με τον ίδιο να ολοκληρώνει, λέγοντας: «Το μηχάνημα είναι το όνειρο για κάθε αστρονόμο, ακόμη και σήμερα. Αν και η επιστήμη των αρχαίων Ελλήνων ξέπεσε με τους Ρωμαίους, οι οποίοι φοβόντουσαν τις γνώσεις των προγόνων μας και προτίμησαν να στηρίξουν την αυτοκρατορία τους στην ισχύ των όπλων, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα μας υπενθυμίζει για πάντα τις επιδόσεις του λαού μας εκείνη την εποχή, αποτελώντας την επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου