ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Αφιέρωμα από «Το Κοινόν των Μαγνήτων» στον ποιητή της διασποράς Νίκος Αλεξίου

Αφιέρωμα από «Το Κοινόν των Μαγνήτων» στον ποιητή της διασποράς Νίκος Αλεξίου

18 Ιανουαρίου 2016, 10:18
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Το παγκόσμιο σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», παρουσιάζει το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 19.30, στην αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, μια ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Αλεξίου, «ποιητή της διασποράς».
Ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Νίκος Αλεξίου διαπρέπει στην Αμερική ως καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης. Η επιστημονική προσφορά του στη μελέτη της ομογενειακής εμπειρίας στη Βόρειο Αμερική και το ιστορικό αρχείο του με τις μαρτυρίες των Ελλήνων της Νέας Υόρκης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας , όταν το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα κυριαρχεί στην επικαιρότητα παγκοσμίως.
Πέρα όμως από την Κοινωνιολογία, ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση. Με σημείο αναφοράς την Αστόρια, την καρδιά του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, τα ποιήματά του αποτυπώνουν με ευαισθησία τις αγωνίες, τις ελπίδες , τις μνήμες, τον πόνο της ξενιτιάς, τον αγώνα για προκοπή στη νέα πατρίδα και τη νοσταλγία για τη γενέτειρα, που οι παλαιότεροι άφησαν πίσω τους και οι νεότεροι αναζητούν».
Στο ποίημά του «Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στο Βόλο», ο ποιητής γράφει: «Γύριζε στην πόλη σκεφτικός / μετά από τόσα χρόνια άγνωστος / στους κλειστούς αρχαίους δρόμους / χορτασμένος εξορίες / ξενιτιές και δόξα/….».
Ποιος είναι ο Ν. Αλεξίου
Ο Νίκος Αλεξίου μετά από απουσία πολλών ετών από την πόλη επιστρέφει με τις ποιητικές του συλλογές. Γεννημένος στο Βόλο το 1959, μετά από σπουδές Οικονομικών στην Αθήνα μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, όπου τιμήθηκε με διάκριση διδασκαλίας «President’s Award for Excellence in Teaching». Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα , διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα, που αφορούν στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης. Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα πέντε ποιητικές του συλλογές. Επίσης ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικάνικα έντυπα και ανθολογίες.
Για τον ποιητή και το έργο του καθώς και για τον ελληνισμό της Ν. Υόρκης θα μιλήσει ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας, ο οποίος έχει εργασθεί ως διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας σε πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη, στη Βοστόνη, στην Οττάβα, στην Ουάσινγκτον και στο Δουβλίνο, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο ποιητής θα μιλήσει για το έργο του και ποιήματά του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Χαϊντούτη- Μαργαρίτη και Δημήτρης Δακτυλάς, ενώ ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών που έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες, θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Αγροκώστας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η γραμματέας του Κοινού των Μαγνήτων Σοφία Ζαφρατζά-Βερμέουλεν, θα συντονίσει η Χρύσα Δραντάκη και θα παρουσιάσει η Ροσσάνα Πώποτα.
Σκοποί του Κοινού των Μαγνήτων
Η εκδήλωση αποτελεί ακόμη μία διοργάνωση του «Κοινού των Μαγνήτων», του παγκοσμίου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.
Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας , εξειδικευμένων επιστημονικών συμβουλών και καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.
Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του, το «Κοινόν των Μαγνήτων» αναπτύσσει συντονισμένη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης στη Μαγνησία, ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών, συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου