ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
Τελευταία νέα

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μικτά σχολεία στις φυλακές για τους κρατούμενους «Θ»

Μικτά σχολεία στις φυλακές για τους κρατούμενους «Θ»

23 Ιανουαρίου 2016, 17:36
c84d6a2a-267f-4ece-a093-d284ea118c9b
Τη δημιουργία μικτών σχολικών μονάδων από το Δημοτικό μέχρι και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για την εκπαίδευση των νεαρών κρατούμενων πρότεινε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τα σχολεία που λειτουργούν στις Φυλακές Κασσαβέτειας και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, καθώς και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Ο ίδιος τόνισε την ενίσχυση των δομών αυτών στη Θεσσαλία.
Πάντως λόγω του τελευταίου νόμου από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, τα παιδιά στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων έχουν μειωθεί σημαντικά.
Επίσης για τον ίδιο λόγο τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί σημαντικά και οι μαθητές που παρακολουθούν τα σχολεία και στις δύο φυλακές.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης επισκέφθηκε αρχικά τις Φυλακές Κασσαβέτειας όπου ξεναγήθηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους υπευθύνους των φυλακών στους διάφορους χώρους, ενώ γύρω στη μία το μεσημέρι αφίχθη στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων πάντοτε συνοδευόμενος από το προεδρείο του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων ο υπουργός ενημερώθηκε από τον διευθυντή του ιδρύματος, αλλά και τους εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία των δύο σχολείων, Δημοτικού και Γυμνασίου, και ξεναγήθηκε στους χώρους. Μάλιστα είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και με μαθητές.
Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ενημέρωσε ενδελεχώς τον υπουργό για το ρόλο του σχολείου, αλλά και τις παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης που έγιναν στο σχολείο το τελευταίο διάστημα, ώστε ο χώρος να είναι πιο ελκυστικός, αλλά και πιο λειτουργικός.
Οι μαθητές ζήτησαν από τον υπουργό να έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, με διάφορες δραστηριότητες, ενώ εκπαιδευτικοί έθεσαν το ζήτημα της δημιουργίας εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ο υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις των μαθητών και εκπαιδευτικών και εμφανίστηκε διαθέσιμος για την υλοποίησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων ο υπουργός δέχθηκε από μαθητή και ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου, όπως γιατί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε το μνημόνιο, ενώ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα το κάνει.
Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας κατευθύνθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, όπου λειτουργούν Δημοτικό και Γυμνάσιο με 30 μαθητές συνολικά.
Ο κ. Φίλης τόνισε πως οι καθηγητές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχουν αυτά τα σχολεία. Και η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους. Ό,τι μας ζητήθηκε, όπως για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, θα προσπαθήσουμε να τα ικανοποιήσουμε. Και όλα αυτά τα εντάσσουμε σε ένα πρόγραμμα εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Θέλουμε όλα να τα συζητήσουμε και δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.
Ο υπουργός με αφορμή την επίσκεψη στα σχολεία των φυλακών της Μαγνησίας υπογράμμισε «το αίσθημα αυτοπεποίθησης των μαθητών για να αποκτήσουν μέσα από τη γνώση την πραγματική ελευθερία». Και πρόσθεσε πως «οι καθηγητές προσφέρουν κάνοντας πράξη μέσα στις φυλακές τη δημοκρατική αρχή ότι όλοι έχουν δικαιώματα. Και αυτή η προσφορά μέσα σε δύσκολες συνθήκες δεν πληρώνεται. Και αυτό είναι το παράδειγμα των εκπαιδευτικών, αλλά και των εργαζομένων στις Φυλακές και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων. Και η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση πρέπει να αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία. Και δεν πρέπει να υπονομεύεται το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης».
Ακόμη ο υπουργός πρότεινε τη δημιουργία μικτών σχολικών μονάδων για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας προκειμένου οι νεαροί κρατούμενοι να αποκτήσουν και επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει γνώση σε όλους τους κρατούμενους και θα ενισχυθούν οι δομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου